Oresteia.spot

Intro

Welkom op Oresteia.spot!

In Oresteia raakt de zestienjarige Orestes betrokken bij een gruwelijke vloek die zijn familie al jaren teistert. Hij wordt meegesleurd in een niet te stoppen cyclus van bloedige wraak en wederwraak. Uiteindelijk pleegt hij een van de donkerste misdaden denkbaar. En zo dringt zich de vraag op: kan geweld een eind stellen aan geweld?

Oresteia is een van de oudste theaterteksten uit de Westerse geschiedenis en werd geschreven in een tijd waarin het oude Griekenland een grote verandering doormaakte en vervelde tot een democratie. Ook vandaag lijkt onze samenleving op een keerpunt te staan. 

Waarom een bewerking van Oresteia voor jongeren? Wat maakt Oresteia zo uniek? 

De regisseur en dramaturg van Oresteia geven antwoord:

Muzikanten Tim Vanhamel en Sjoerd Bruil loodsen je muzikaal door de voorstelling vergezeld door een indrukwekkende cast.

Het belang van theater

Oresteia werd gecreëerd in januari en februari 2021. De jongeren waarvoor hetpaleis dit stuk maakte, volgden afstandsonderwijs en cultuur bleef op slot. Uitgaan zat er ook niet meer in, hobby’s vielen weg en ook de wekelijkse theaterworkshops in hetpaleis konden niet meer doorgaan. Dus ging hetpaleis zelf naar de jongeren toe om met hen te praten. Hier zie je Nanou vertellen wat theater voor haar betekent.

Hoe krijg je de samenleving zover dat ze zich openstelt voor verandering?

Welke rol is daarin weggelegd voor jongeren?  

Deze vragen lopen als een rode draad doorheen de voorstelling en deze spot. Veel plezier!