Raya.spot

Wie is Handala?

 

 

Handala is een cartoon. Een cartoon is een tekening die gebruikt wordt om je mening te geven over dingen die in de wereld gebeuren. Cartoons worden meestal voor kranten gemaakt. Cartoons gaan over verschillende onderwerpen: politiek, economie, cultuur, onderwijs, het verkeer, geloof … Vaak is een cartoon een humoristische tekening.

 

 

 

Handala werd bedacht door cartoonist Naji Salim al-Ali. Hij woonde in Palestina en werd in 1987 vermoord. Palestina is een land in het Midden-Oosten. In het Midden-Oosten is al heel lang ruzie tussen twee bevolkingsgroepen: Israëli’s en Palestijnen. Ze voeren oorlog over hetzelfde land.

Naji Salim al-Ali geeft met Handala commentaar op die oorlog vanuit de kant van de Palestijnen.

De Palestijnse schrijver van Raya vertelt hoe Handala in het verhaal terecht komt:

 

 

Ik werd geïnspireerd door kindvluchtelingen. Hun leven verandert al op jonge leeftijd. Op het moment dat ze vluchten, krijgen ze voor altijd een nieuwe titel naast hun naam: die van vluchteling.

Daarom breng ik ook de cartoon Handala in het verhaal. Een jongetje en vluchteling. Handala blijft voor altijd 10 jaar. Hij staat afgebeeld met zijn rug naar de lezers als een teken van verzet. Zijn verhaal is dat hij zich zal omdraaien en we zijn gezicht zullen zien op de dag dat hij terug naar huis kan. Pas dan zal hij verder opgroeien.

 

hier kan je meer cartoons van Handala vinden.

www.handala.org