Raya.spot

De schrijver Rimah

 

 

 

Rimah Jabr is een Palestijnse schrijver en theatermaker. Moussem Nomadisch Kunstencentrum vroeg haar om een nieuwe tekst voor het jeugdtheater te schrijven: Raya, een verhaal over een meisje met groen haar. Stef De Paepe regisseert de tekst.

 

Dit zegt de schrijver over het verhaal:

Voor mij zou de wereld van de kinderen die van de volwassenen moeten leiden.

De kinderen zijn positieve en actieve figuren in het stuk, de volwassenen zijn passief en verbeelden negatieve eigenschappen.

Raya gaat ook over vriendschap en hoe belangrijk het is om een vriend te hebben. Nana, de vriendin
van Raya in het stuk, geeft me hoop.

Ik heb het hoofdpersonage Raya genoemd naar mijn jongste zus. Toen mijn vader stierf, was mijn zus Raya 10, even oud als het personage Raya. Ik heb altijd de teleurstelling in haar ogen gezien omdat mijn vader haar niet heeft zien opgroeien. Ik heb het personage Raya genoemd om mijn zus te steunen. Al blijft het verhaal natuurlijk een sprookje en komen de gebeurtenissen vooral uit mijn fantasie.

Ik hoop dat kinderen die komen kijken het vooral leuk vinden om het stuk te zien. Ik hoop dat ze de sfeer van het avontuur van Raya en Nana meenemen en het verhaal van hun vriendschap. Ik hoop dat ze zich Handala zullen herinneren, de jongen die Nee zegt. Ik hoop dat de cartoonwereld hen zal inspireren om hun ideale wereld te tekenen, zelfs al is die zwart-wit. Dat ze de moed vinden om dingen te veranderen die ze niet fijn vinden.