DIHYA.spot

Wie was Dihya?

 

Berbers is een benaming die we geven aan een zijn de bewoners die al voor de komst van de Arabieren in de 7e eeuw in Noord-Afrika leefden. (Marokko, Algerije, Tunesië, Libië, Egypte Mauritanië en Mali). De term Berber is echter een scheldwoord, want het betekent barbaar. Deze bevolking noemt zichzelf Imazighen, vrije mensen, (in het enkelvoud: Amazigh) Dit benadrukt dat ze aan niemand onderworpen zijn.

Het meisje uit de voorstelling heet Dihya en dat is geen toeval, maar wie was degene naar wie zij is vernoemd?

Dihya (Amazigh religieuze en militaire leidster uit de 7 de eeuw) leidde het verzet tegen de oprukkende islamitische legers in Noord-Afrika. 

Vandaag is Dihya een legende geworden. Sommigen kennen haar het joodse geloof toe, anderen het christelijke. Soms is ze wit, soms is ze zwart. Of ze is een heks en dan is ze weer een heldin.

Hier zie je een aantal voorstellingen van Dihya doorheen de geschiedenis.

 

Op 26 september 2019, tijdens ‘Afrikaanse Letterkunde Centraal’ gaf onderzoeker en performer Chokri Ben Chikha (1 van de dramaturgen van de voorstelling Dihya) de historische figuur eindelijk haar stem terug. Of niet?

Chokri vroeg Dahlia Pessemiers-Benamar  (moeder van Dihya in de voorstelling ) om een statement van zijn hand voor te dragen. Hij zegt hierover het volgende: “met mijn afwezigheid protesteer ik tegen verder misbruik van Dihya.”

In wat volgt, spreekt en beweegt het duo zich een weg door verschillende vormen van onderdrukking en opportunisme waar de mythische verzetsstrijder het slachtoffer van werd, wordt en zal worden.

 

 

Hier is een stukje uit de tekst:

volgend jaar brengt Walt Disney een film uit over de krijgerkoningin Dihya, en serie-producent HBO zal een fantasy- serie brengen over haar. Niemand blijft van Dihya af, ook Bollywood heeft haar leven al verfilmd. Dihya als hindoe-heldin, als terrorist, als dramaqueen.

Wat Dihya daar zelf van vindt weet niemand.

Zij ligt bedolven onder vele lagen cultureel beton.

Wie kan haar stem nog horen?