As long as we are playing.spot

Muziek maken en spelen

Voor het eerst laat kabinet k de livemuziek uitvoeren door kinderen en een professionele muzikante, MariekeMuziek is in deze voorstelling even belangrijk als dansen en bewegen. De muziek wordt live gespeeld op scène. Muzikanten en dansers beïnvloeden elkaar en betrekken elkaar in elkaars spel. 

“De jonge muzikanten kregen van Thomas partituren. Ze spelen van het blad en dat vergt oefening, ook in samenspel. Dat staat haaks op de vrijheid van het improviseren die de dansers wel hadden. Maar, eens de jonge muzikanten de uitvoering beheersen, kunnen ze volop spelen. De dansers leggen een omgekeerd traject af.”
– Joke Laureyns

Lorenz en Aya spelen beiden live muziek in de voorstelling en soms dansen ze ook. Lorenz speelt trompet, kazoo en slagwerk en zingt ook. Aya speelt fagot. Ze vertellen over hun instrument en over de voorstelling: 

Naast Lorenz en Aya spelen ook Nona en Marieke mee muziek. Nona speelt drum, trompet en ukelele. Marieke speelt voornamelijk viool, maar ook piano en drums. Thomas Smetryns componeerde de muziek bij de voorstelling die de muzikanten hebben ingestudeerd. Hier zie je Thomas samen met de muzikanten aan het werk:

“Muziek, hoe speels die ook mag klinken, vergt een grote controle. Soms componeerde ik op basis van wat ik zag tijdens repetities, soms schreef ik muziek geïnspireerd door het thema. En af en toe liet ik alle muzikanten samen improviseren. Sommige composities ondersteunen en sturen de dansers, soms nemen de muzikanten het helemaal over.”
– Thomas Smetryns

Verder zie en hoor je in de voorstelling ook nog een viool, een piano, een ukelele en een drum. Maar er zijn ook heel wat andere zelfgeknutselde instrumenten die in de voorstelling worden bespeeld (klik op de pijltjes en ontdek alle instrumenten):

Thomas stuurde ons stiekem de partituren van de muziek die hij componeerde voor de voorstelling door. Je kan ze hier bekijken. Speel je zelf een instrument? Dan kan je de muziek ook zelf spelen.

Zelf aan de slag!

Zin om zelf muziek te maken, al speel je geen instrument?

Drum op de tafel.
Zing voor de muur.
Klap op je borst.
Zet je telefoon op luid en maak muziek met de toetsen.
Klap een boek open en dicht of maak geluid met draaiende pagina’s.
Tik met je voet tegen de poot van de stoel.
Klik met je tong.
Blaas in je waterfles.
Ritsel met een stuk papier.
Imiteer het geluid dat je hoort in je straat of op de speelplaats. 

Wat kan er nog meer?

Ontdek nog meer voorwerpen of lichaamsdelen die muziek maken en maak samen met je vrienden een ‘klankenconcert’.