As long as we are playing.spot

Dansers en muzikanten aan het woord

We vroegen aan de dansers en muzikanten waarom ze spelen en hoe de wereld eruit zou zijn als spelen verboden zou worden?

Ilena

Louise –De energie van spelende mensen heeft iets betoverends. Via spel verhoud je je tot het leven, tot de wereld. Het is ook een minder expliciete manier om te leren. Ik denk dat ieder mens speels is, alleen biedt het volwassen leven je minder gelegenheden om te spelen. Ik geloof niet dat je spelen kan verbieden. En mocht dat gebeuren, zouden mensen in het geheim beginnen spelen. Want spelen is cruciaal in het leven.

Nona

 

Marieke – Spelen, als volwassene, vind ik eigenlijk best moeilijk. Alsof je met ouder worden gaandeweg verleert wat het is om alles los te laten, verstand op nul en gewoon doen. Kinderen kunnen meteen alles uitschakelen. Het fijne is dat je spelen niet echt kunt verbieden. Vooral kinderen vinden altijd wel een manier om ergens een spel van te maken en als het niet zichtbaar mag zijn dan kruipen ze wel in hun eigen, onzichtbare fantasie. Een kind maakt in iedere situatie, hoop ik, telkens weer nieuwe, eigen regels om te kunnen blijven spelen. 

Aya – Een wereld waarin het verboden is om muziek te spelen lijkt me nogal triest. Muziek en spelen in het algemeen is een goede afleiding voor als je je niet goed voelt. Qua spelen vind ik volwassenen veel serieuzer dan kinderen; ze mogen van mij gerust nog iets vaker zot doen. 

Lorenz In de voorstelling vind ik de tikspelletjes, het kabaal en de ritmes aan het begin heel leuk en ook de kalmerende sfeer aan het eind. Ik kan me voorstellen dat ik ook nog ga spelen als ik volwassen ben, maar ik denk dat het dan meer sportief zal zijn. Volwassenen mogen van mij toch iets meer spelen, met elkaar of alleen, want dat is nodig in het leven. 

Juliette

Marie Lou 

Lili  

Zelf aan de slag!

Juliette houdt van ‘iemand is hem’ of spelen met een ballon. Lili speelt het liefst buiten, kiekeboe of potverlos. Spelletjes met veel beweging. Lorenz vindt de tikspelletjes het leukst en houdt van muziek en ritme.  

Ken jij deze spelletjes? Wat speel jij graag?

Wissel spelletjes die je graag speelt met elkaar uit. Speel op een plein, in een park, op de trap, op de speelplaats, stiekem op zolder of schuif alle tafels en stoelen aan de kant en speel in het klaslokaal. 

Wat denk jij? Hoe zou een wereld eruit zien als spelen verboden zou worden? Denk jij dat je altijd zal blijven spelen? Wat is spelen voor jou? 

Interview elkaar. Stel elkaar bovenstaande vragen.