Us, (k)now.spot

Power to the people

‘Ik heb geleerd om beter te durven praten over mijn gevoelens. Weten dat er mensen zijn die op jou lijken en jou begrijpen, is zo waardevol.’ – Tiazaë 

2020 was het jaar van de Black Lives Matter beweging: een ijkpunt in de strijd naar gelijkheid. Maar ook doorheen de geschiedenis waren er reeds heel wat belangrijke figuren die opkwamen voor de gelijke rechten van de blackcommunity. In de voorstelling worden er quotes gebruikt van enkele belangrijke sterke zwarte vrouwen.

Maar wie zijn zij eigenlijk?

Laverne Cox

Laverne Cox is een Amerikaanse actrice die we onder andere kennen van Orange is the New Black. Haar activisme voor acceptatie en meer bewustzijn ten aanzien van de blackcommunity en de transgendercommunity heeft haar verschillende nominaties en ereprijzen opgeleverd.

 

“When you put love out in the world it travels, and it can touch people and reach people in ways that we never even expected.” – Laverne Cox

Ava Duvernay

Ava Duvernay is een Amerikaanse filmregisseuse en producer en maakte verschillende spraakmakende films en documentaires zoals This is the life, I Will Follow en Selma. Ze is met haar werk de eerste zwarte vrouwelijke regisseuse die ooit een nominatie kreeg voor een Golden-Globe.

 

“Be passionate and move forward with gusto every single hour of every single day until you reach your goal.” – Ava Duvernay

Angela Davis

Angela Davis is een Amerikaans feministisch filosoof, schrijver, activist en professor. Ze geeft al verschillende decennia les aan onderwijsinstellingen over heel de wereld. Daarnaast heeft ze een groot aantal artikelen, essays en boeken geschreven en uitgegeven. Zowel in haar colleges als haar literatuur hecht ze veel belang aan de rechten van de vrouw.

 

“I am no longer accepting the things I cannot change. I am changing the things I cannot accept.” – Angela Davis

Coretta Scott King

Coretta Scott King was een Amerikaanse activiste. Net als haar man (Martin Luther King), kwam zij haar leven lang op voor de rechten van de zwarte gemeenschap. Behalve voor de burgerrechtenstrijd zette ze zich in voor mensenrechten wereldwijd. Ze protesteerde tegen de Amerikaanse steun aan het apartheidsregime in Zuid-Afrika en sprak zich uit tegen de Irak-oorlog.

 

 

 

“Struggle is a never-ending process. Freedom is never really won, you earn it and win it in every generation.” – Coretta Scott King

Nelson Mandela

Nelson Mandela wordt ook gezien als een belangrijk icoon voor vrede en verzoening en streed zijn leven lang tegen racisme en apartheid. Na 27 jaar gevangenschap wordt hij de eerste democratisch verkozen president van Zuid-Afrika en heeft hij de Nobelprijs voor de Vrede ontvangen.

Patrice Lumumba

Patrice Lumumba was de eerste democratisch verkozen premier van de Republiek Congo. Hij was een belangrijk politiek leider voor en na de onafhankelijkheid. Hij leidde de prille onafhankelijkheid van Congo, maar werd al snel afgezet, gevangen genomen, mishandeld en vermoord. Hij wordt in Congo en zelfs in heel Afrika geëerd als een nationale held.

Martin Luther King

Martin Luther King Jr was een Amerikaanse zwarte dominee. Hij kwam op voor gelijke rechten voor Zwarte Amerikanen in de jaren vijftig en zestig van vorige eeuw. In het zuiden van de VS was er toen nog segregatie, en zwarte mensen konden bijvoorbeeld niet stemmen. Hij predikte geweldloos verzet, en organiseerde onder andere boycotts, sit-ins en marsen. Zijn bekendste speech is de ‘I have a dream’ speech, maar ook zijn andere, meer radicale speeches zijn het beluisteren waard. In 1968 werd hij vermoord.

Malcolm X

Malcolm X, geboren als Malcolm Little was een van de Amerikaanse leiders en woordvoerders van de Nation of Islam, een Afro-Amerikaanse moslimorganisatie voor gelijke rechten van de zwarte bevolking in de jaren zestig van vorige eeuw. Hij groeide uit tot een hele belangrijke stem in het maatschappelijke debat, en inspireerde vele activisten over de hele wereld. Hij predikte verzet ‘by any means necessary’. Ook hij werd vermoord in 1965.