mijnpaleis.spot

Dihya / Laat van je horen

 

 

Dihya en haar moeder wonen in een appartementje in Brussel. In een vroeger leven was de moeder activist. Dihya groeit op met de heroïsche verhalen over die strijd en over de mythische verzetsheldin naar wie ze is genoemd. De strijd moet worden verdergezet. Dihya vecht tegen het klimaatbeleid, tegen ongelijkheid, tegen uitbuiting. Maar de wereld waarin ze opgroeit is complexer dan die van haar moeders jeugd. En Dihya is anders dan haar moeder.

Hoe bestrijd je onrecht in een wereld waarin alles met alles verbonden lijkt?

Dihya is een tekst van de Vlaams-Marokkaanse schrijfster Rachida Lamrabet. Bijna de hele artistieke ploeg van de voorstelling heeft een migratie-achtergrond. Dihya maakt iets duidelijk: mensen mét een migratie-achtergrond hebben soms een scherpere kijk op onze samenleving dan mensen die niet weten hoe het is om een dubbele identiteit te hebben.

Dihya is een oproep: wie je ook bent en waar je ook vandaan komt, je stem is belangrijk!

De zilverberg


 

Rachida Lamrabet verwijst in haar tekst naar waargebeurde feiten. De moeder van Dihya voerde strijd bij ‘de zilverberg’, een hooggelegen zilvermijn in het Rifgebergte in Marokko. Het protest duurde acht jaar en was wereldwijd een van de grootste sit-ins ooit. Een sit-in is een vreedzaam protest waarbij een massa mensen een fabriek of een plaats bezet om druk uit te oefenen op de machthebbers. Het uitgangspunt is dat de sit-in pas wordt opgeheven wanneer er geluisterd wordt naar de eisen van de actievoerders. Maar soms wordt een sit-in met politiegeweld uiteengerukt. Zo ging het ook met het protest aan de zilverberg. Drieëndertig activisten zitten nog steeds in de gevangenis.

 

Protest


Als je protesteert, stel je politieke of maatschappelijke problemen aan de kaak. Je wil iets veranderen in de samenleving. Met als doel: die samenleving te verbeteren. 

Protesten worden al eeuwenlang gevoerd en kennen verschillende vormen. In deze video zie je Dihya’s moeder. Ze vertelt hoe haar dochter steeds meer inzicht krijgt.

Kunst en activisme


Een jaar geleden trokken jongeren nog massaal de straat op. Nu mag dat niet. Maar manifesteren is maar één van de vele manieren om je stem te laten horen. Kunst is een andere. Laat je inspireren door Amerikaans kunstenaar en mensenrechtenactivist Keith Haring.

Ook Keith Haring leefde in een tijd die werd gedomineerd door een virus. AIDS, in zijn geval. In zijn werk vermengde hij de bezorgdheid daarover met tal van maatschappelijke thema’s zoals homoseksualiteit, massamedia, racisme, drugs, massaconsumptie… Herken je deze thema’s in de volgende werken?

Street Art


Wat heb je nodig? 

  • 1 zwarte stift
  • een wit of gekleurd papier. Dit mag klein zijn
  • een zo groot mogelijk wit of gekleurd papier (of verschillende bladen naast elkaar)
  • plakband

Standpunt

Welke maatschappelijke thema’s houden jou bezig? Zijn er zaken die je graag zou willen veranderen?

Lijst ze op op het kleine blad.

Verbeelding

Teken naast elk thema uit je lijst een figuur. Laat je inspireren door de eenvoud van Keith Haring. Keith Haring werkte graag met kinderen en jongeren en moedigde hen aan om zelf aan het tekenen te gaan. Dus jij ook.

Haring combineerde zijn figuren vaak in grote complexe werken. Die werken stralen onrust uit, maar ook levenskracht. Hier zie je enkele voorbeelden.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Combineer je figuren met elkaar in één tekening. De leegte tussen je figuren kan je net als Keith Haring opvullen: lijnen, hoeken en grafische elementen die energie en beweging oproepen. Zo geef je vorm aan jouw blik op onze wereld.

Publiek

Keith Haring maakte zijn werk aanvankelijk op de muren van de metro van New York. Later ook op muren bovengronds. Zo bereikte hij een enorm breed publiek, en niet alleen snobs die naar dure galerijen gingen. Dit maakt hem een van de belangrijkste kunstenaars van de voorbije decennia. 

Hang je tekening goed zichtbaar achter het venster van je huis.
Laat op die manier mensen nadenken over hoe jij de wereld ziet.

Stuur een beeld van je raam met je tekening erachter naar je leerkracht.

Keith Haring stierf dertig jaar geleden op 31-jarige leeftijd aan AIDS. In Brussel loopt een grote tentoonstelling over zijn werk. Zeker gaan! Kom er meer over te weten op de site van BOZAR

Meer Artistiek Protest


Protest in de publieke ruimte kan ook virtueel bestaan.. Vijf jaar geleden voerde de regering van Spanje een wet in die manifestaties voor regeringsgebouwen aan banden wilde leggen. Activisten vonden een uitweg. Ze ontsnapten aan het samenscholingsverbod door een virtueel protest te organiseren, met hologram-technologie. Dezelfde technologie wordt nu gebruikt om te ontsnappen aan de maatregelen van de corona-lockdown. Zo vond in april 2020 de eerste virtuele klimaatmars plaats in Brussel.

Ai Weiwei

Click to Flip
Ai Weiwei is een kunstenaar uit China. In zijn werk zitten veel verwijzingen naar tradities uit China en wil hij zaken aankaarten zoals economische uitbuiting en milieuvervuiling. Dit werk is een reeks foto’s waarop Ai Weiwei een zéér kostbare vaas laat vallen uit de Han Dynasty.

Banksy

Click to Flip
Banksy is een anonieme graffiti-artiest uit Engeland die zijn werk op openbare plekken maakt. Hij gebruikt hiervoor voornamelijk sjablonen. Dit doet hij zodat hij sneller van de politie kan gaan lopen! Zijn werk heeft kritiek op het kapitalistische gedachtegoed en de overheid.

 

Dihya/ hetpaleis & Action Zoo Humain (14+)