GROEZEL.spot

G – Groezel

Welkom in de wereld van Groezel vol fantasie en vettige grappen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Abattoir Fermé maakt theater, opera, films, televisieprogramma’s, tentoonstellingen, maar zij maakten vooral Groezel of Grijsje het levende radijsje.

Misschien zag je Bangerik wel?

Bangerik was de eerste samenwerking tussen hetpaleis en Abattoir Fermé. In deze voorstelling was het personage Groezel al kort te zien, zo kort dat ze bijna geschrapt werd. Maar het publiek was zo enthousiast over dit dansende radijsje dat ze nu haar eigen voorstelling krijgt.

Hieronder de vele andere personages uit Groezel.
Fantaseer er maar op los en probeer te bedenken hoe ze eruit zouden zien. Je krijgt alvast een kleine tip bij elk personage.

 

Groezel


Groezel is een radijsje met dansbenen, euhm, danswortels. Ze doet niets liever dan dansen en zingen. Opera, rumba, hiphop, ballet… ze danst het allemaal!  Maar het liefst van al danst ze op discomuziek. Dat doet ze de hele dag, als het kan. En de hele nacht. Ze danst op toilet. Ze danst in de tram en wanneer ze aanschuift bij de kassa. Ze danst tijdens het voetballen. Ze danst in bad. Ze danst wanneer ze huiswerk maakt. Ze danst in de discotheek en in het park. Ze danst terwijl ze van de schuifaf gaat of pannenkoeken bakt. 

 

 

 

 

Directrice


Ze is streng en duldt geen tegenspraak. Dit is de directrice van het oude knollenhuis, een rusthuis voor groenten. De directrice houdt van groenten. Het liefst ziet ze hen geraspt of in stukjes gehakt. Nog meer dan van groenten, houdt de directrice van dessertjes. Wanneer ze de knollen in het rusthuis niet aan het pesten of bespieden is, staat ze in de keuken. Ze bakt worteltaarten, bruinebonenbrownies of courgettencake. Al die taarten eet ze dan lekker zelf op.

Enkel de misbaksels deelt ze met haar verplegers. 

 

Houtje Beckman


Houtje Beckman is een superfan. Ze danst en zingt als Groezel. Ze kleedt zich als Groezel. Ze eet groezels. Ze heeft alle films gezien van Groezel en kent al Groezels liedjes uit haar hoofd. De grote droom van Houtje is om haar idool te ontmoeten. Dus schrijft ze elk uur een brief aan Groezel. Ze schrijft over wat ze heeft meegemaakt of wat ze heeft gegeten. Als voorzitter van de Groezel fanclub, doorzoekt ze Groezels vuilbakken. Op zoek naar een versleten dansschoen of iets anders voor in haar groezelige verzameling. 

 

Vader


De vader van Groezel is een heel slimme en strenge man. Hij studeerde nooit. Hij ging nooit naar school. Hij haalde altijd nul op tien, maar hij weet alles. Over meisjes plagen, over knippen en plakken, over op vakantie gaan, over tv kijken, over in de hangmat hangen. Hij heeft alleen nooit leren schrijven. Dus kan hij zijn toetsen niet invullen.

Met zijn diploma’s heeft de vader het hele huis behangen. Het huis ligt ook vol met stapels studieboeken. Die zijn nooit opengegaan maar dienen als stoelen en tafels. 

 

 

 

 

Tante Memmie


Tante Memmie houdt van kunst en van sherry. Elke ochtend leest ze een boek en drinkt ze een sherry. ‘s Middags gaat ze naar een museum met haar vrienden of maakt ze een schilderij. En dan drinkt ze een sherry. Na het avondeten gaat tante Memmie naar de film, het theater of een concert. Daarna drinkt ze een sherry, alleen of met haar vrienden.

Wanneer ze niets te doen heeft, kijkt tante Memmie hoe haar vrienden kunst maken. Ze kijkt hoe de choreograaf danspasjes bedenkt. Ze drinkt een glaasje sherry terwijl ze kijkt hoe de schilder een groente laat poseren voor een stilleven.

 

Marsianen

mama, papa, broer, zus


Ergens op een verre planeet wonen een mama, een papa, een dochter en een zoon. Die planeet heet Mars. Dit gezin zijn de enige bewoners van deze planeet. Ze lijken op elkaar, maar niet op ons. De Marsianen gaan graag op vakantie. Ze reizen van planeet naar planeet om te kijken hoe het leven daar is. 

 

Er zijn nog heel veel andere personages zoals de pastoor, David, lintworm Mike, de groene superheld, monsieur Patatti-patatta, Barbara-vrouw met de baard, …

Maar die ontdek je wel tijdens de voorstelling!