A1000.spot

Jongeren leggen politici het vuur aan de schenen

 

 …

 

DISCRIMINATIE

….

DENIS aan Sam van Rooy (Vlaams belang):
Ik ben Denis, ik maak deel uit van een sterk groeiende LGBTQ+ gemeenschap in Antwerpen. Als u burgemeester zou zijn, Mr. van Rooy kan u mij dan garanderen dat ik mij veilig kan voelen op straat en dezelfde rechten kan behouden als een hetero individu?


AVA aan Jinnih Beels (sp.a):
I’m Ava, queer person of colour. I have been discriminated on the one hand by white people, because I am a person of colour, on the other hand by some immigrants because I am Queer. Especially in the Asylum seekers’ centres,Queer people are not safe at all. Some immigrant communities are not queer friendly and there is a marginatlization of those communities. I think this is because of intolarance towards immigrants. How would you help to integrate immigrants better in society so you create a safer environment for queer people?


MOBILITEIT

 

TAMARA aan Wouter Van Besien (Groen):
Hallo, ik ben Tamara. Ik ben bijna 18 jaar. Als ik binnenkort 18 word, wil ik graag mijn rijbewijs halen. Ik zou willen dat ik dan de vrijheid heb om te rijden waar en wanneer ik wil. Voor mij en veel andere jongeren is een auto een gevoel van vrijheid. Ik vind het plan voor meer openbaar vervoer en betere fietspaden een goed idee maar dan vraag ik me af hoe u aan dit gevoel van vrijheid, dat u ons voor een stuk ontneemt, aan tegemoet gaat komen? Veel jongeren sparen nu al voor een auto, voor de vrijheid, betrouwbaarheid, comfort en de veiligheid. Wij hebben het gevoel dat u ons dit ontneemt zonder een gelijkwaardig alternatief.DEMOCRATIE


HANANE aan Bart De Wever (N-VA):
Ik heb zelf een aantal dingen meegemaakt en heb het gevoel dat mensen vinden dat bepaalde racistische uitspraken geoorloofd zijn. Dat de toon in het openbare leven is verhard, dat mensen het gevoel hebben dat ze zomaar zulke uitspraken kunnen doen. Ik koppel dit – ik kan mij vergissen- aan het taalgebruik dat u als burgervader hanteert: u heeft gezegd dat racisme te gemakkelijk wordt ingeroepen als een excuus voor persoonlijk falen, vooral door sommige bevolkingsgroepen, zoals de Marokkaanse gemeenschap. Dit zei u op 23 maart 2015: “Vooral Berbers. Dat zijn zeer gesloten gemeenschappen, met een wantrouwen tegenover de overheid.”
Moet een burgemeester niet meer optreden als verzoener, gemeenschappen met elkaar verenigen in plaats van te polariseren?

 

WARRE aan Bart De Wever (N-VA):
We kunnen niet ontkennen dat er veel discriminatie in onze stad is: hoe gaat u die discriminatie in de stad aanpakken als u de komende 6 jaar burgemeester blijft?
Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat u meer partijleider van N-VA bent dan burgemeester van Antwerpen, dat u vaak met het oog op uw plek in de Vlaamse regering het debat in Antwerpen voert. Kunt u het voorzitterschap wel verzoenen met uw burgemeesterschap, want ik vind dat een burgemeester boven het partijgewoel moet kunnen staan.


FELIX & WOUT aan Caroline Bastiaens (CD&V):
In uw verkiezingsprogramma zegt uw partij in te willen zetten op meer levenskwaliteit voor elke Antwerpenaar en een wereldstad op mensenmaat. Toch breken uw standpunten nauwelijks met de vorige besturen of met verkiezingsprogramma’s van andere grote partijen, zo maakt u bijvoorbeeld geen ingrijpende of partij-unieke punten. Bijvoorbeeld: qua politiebeleid pleit u voor een aanpak die niet autoritair is, maar ook niet inzet op preventie via bijvoorbeeld straathoekwerkers, waarmee u dus in het midden van alle andere partijen komt te staan. Hoe denkt u het verschil te maken?


SALEM aan Wouter Van Besien (Groen):
Mijn naam is Salem, ik kom uit Afghanistan en ik woon nu 2,5 jaar in Antwerpen. Sommige mensen willen islamscholen invoeren, ik vind dat persoonlijk geen goed idee. Voor mij is een school een plek voor iedereen, waar iedereen welkom is. Zo kan je elkaar ook leren kennen. Wat denk u van islamscholen?

 


ARMOEDE

 

EVA aan Peter Mertens (PVDA):
Ik heb mijzelf altijd gezien als een ondernemend persoon. Ik zie mijzelf tussen dit en tien jaar dan ook werken in mijn eigen bedrijfje. In uw programma zag ik dat u voorstander bent van het invoeren van de dertigurenweek: minder werken zonder loonsverlaging. Concreet zou dat voor de jonge ondernemers met een relatief klein kapitaal betekenen dat personeel aanwerven een heel pak duurder wordt met gevolg dat de slaagkansen van startups nog kleiner worden. Mijn vraag luidt als volgt: Hoe wil u het doorvoeren van de dertigurenweek realiseren zonder de creatieve, ondernemende burger uit te sluiten?

 


KLIMAAT


LOUIS & MATTIAS aan Philippe De Backer (Open Vld):
Ons huidig economisch model gebaseerd op groei gaat vaak ten koste van klimaat en duurzaamheid. We zien dat er veel aandacht wordt besteed aan milieu en klimaat deze verkiezingen. Daarom vragen wij ons af of het geen tijd is om af te stappen van dit model en over te gaan naar een alternatief model gebaseerd op duurzaamheid en inclusie zoals bv de donut economie?