Virginity.spot

FOCUS: Imago

Je imago is je uithangbord. Het gaat over hoe je je presenteert en welke identiteit je jezelf wil aanmeten. Popartiesten zijn als geen ander bewust bezig met hun imago omdat dit het beeld bepaalt dat mensen van hen onthouden (je herkent er het Engelse woord image [afbeelding] in). Als je de posts op snapchat, instagram, facebook of twitter mag geloven lijkt het alsof beroemdheden elke dag van de week een uitzonderlijk spannend leven leiden. Maar is dat echt wie ze zijn of beleven zij ook soms een saaie dag? Wat is hun geheim?

Beginnende popartiesten zijn nog volop op zoek naar het imago dat het beste bij hen past. Ze experimenteren met verschillende stijlen, spreken zichzelf aleens tegen en doen soms de gekste dingen om op te vallen. De ontwikkeling van hun eigenheid gebeurt dus niet van vandaag op morgen, maar vergt tijd. Elke stap bepaalt mee hoe het publiek naar een artiest kijkt. Zo wijzen de pijlen steeds duidelijker naar een welomschreven imago, een persoonlijkheid die meteen herkenbaar is. Het voelt soms aan alsof een ster met alle talenten geboren werd en altijd al voorbestemd was om de beroemdheid te zijn zoals jij ze kent. Maar identiteit wordt dus niet in een pakketje geleverd. Het komt ergens vandaan en blijft eigenlijk altijd verdergroeien.

De kans bestaat dat een popartiest voor welke reden dan ook beslist om het roer helemaal om te gooien. Denk maar aan Miley Cyrus na haar periode als Hannah Montana, of aan de zangers van One Direction nadat hun groep splitste. In hun gevecht komaf te maken met hun oude imago vertellen ze dan vaak in interviews wie ze nu “echt” willen worden. Dat doorprikt natuurlijk de illusie dat imago iets authentiek is. Imago wordt namelijk zo in scène dat de meeste fans het voor waar aannemen. De grote uitblinkers daarin zijn vandaag misschien wel de YouTube-sterren. Met goedkope camera’s vloggen ze er vanuit hun woonkamer op los. Maar of alles echt zo spontaan en toevallig gebeurt als dat het op het eerste zicht lijkt is nog maar de vraag.

Het imago dat iemand zich aanmeet vertelt je dus nog niet wie hij of zij werkelijk is. Op het einde van de rit is het voor popartiesten vooral een soort rollenspel dat ze soms met plezier, soms met tegenzin spelen. Het is voor hen gewoon deel van hun beroep. Valt iemands imago helemaal samen met zijn of haar persoonlijkheid? Wie weet. Maar je verwacht je maar beter aan een verrassing.