Virginity.spot

FOCUS: Gender

Toen Prince een kenteken wou laten maken was hij over één ding duidelijk: het zou een versmelting van de symbolen voor vrouwelijkheid en mannelijkheid moeten worden. Het eigenzinnige icoon dat uit de bus kwam was meteen raak en Prince was heel tevreden. Hij ging op een bepaald moment zelfs zover dat hij zijn artiestennaam liet vervangen door het symbool. De media twijfelden hoe ze nu nog naar Prince mochten verwijzen of hoe ze het symbool moesten uitspreken. Om te beschrijven wie Prince was, schoten woorden tekort.

In Virginity komen twijfels over mannelijkheid, vrouwelijkheid, seksualiteit en alles wat daarmee te maken heeft ook aan bod. Die verwarring heeft alles te maken met het verschil tussen je geslacht, je gender en je seksuele oriëntatie.

Je geslacht gaat over de lichamelijke kenmerken waarmee je geboren wordt als jongen of als meisje. Je gender gaat over hoe je je innerlijk voelt en bij welke geslachtsgroep jij het gevoel hebt dat je het meeste aansluit. Gender kan dus iets heel ingewikkelds worden als je geslacht en genderidenteit niet overeenkomen. Mensen die zich zowel mannelijk als vrouwelijk voelen noemen we met een brede noemer ‘transgender’. De verschillen tussen transgenderidentiteiten zijn heel uiteenlopend. Er zijn travestieten die ervan genieten om af en toe kleren te dragen van het andere geslacht. Maar er zijn ook mensen die hun genderidentiteit graag fundamenteel willen veranderen. In dat geval spreken we over transseksualiteit.

Het is belangrijk om in het achterhoofd te houden dat genderidentiteit nog iets anders is dan je seksuele oriëntatie. Je gender vertelt niet meteen tot wie je je voelt aangetrokken. Als je verliefd wordt op het andere geslacht, ben je nog steeds heteroseksueel. Word je verliefd op je individuen van je eigen geslacht, ben je homoseksueel of lesbisch. Indien je zowel op jongens als op meisjes valt, ben je biseksueel. Het is dus perfect mogelijk dat je een heteroseksuele travestiet bent of een homoseksuele transseksueel.

In de media worden genderidentiteit en seksuele oriëntatie vaak in één adem genoemd wanneer het over LGBT+ gemeenschap gaat. Deze diverse groep mensen met verschillende genderidentiteiten en seksuele oriëntaties ijvert samen voor meer verdraagzaamheid en erkenning in wat de maatschappij als normaal bestempelt.

Wie meer wil weten kan terecht op: http://www.allesoverseks.be/themas/liefde-relaties of https://www.holebifoon.be/